dissabte, de març 24, 2007

Via Crucis (oda al mestre de primària opositor)

Si hi ha un personatge que estigui seguint al Via Crucis de Setmana Santa a part del nostre estimat Estatut, aquest és el mestre opositor de Primària. Que diràs: "Via Crucis? Si només ha d'estudiar i a viure a cos de rei!". Aish, que n'estàs d'equivocat, estimat lector! Per il·luminar-te a tu i a possibles aspirants, ningú millor que algú que pateix aquesta creuada, per poder-te guiar en el seu viatge a Itaca particular. Au, seu, i pren apunts de les diferents parades a seguir:

  1. Tinc el títol, per tant existeixo. Primer error. Si pensaves que pel sol fet d'haver estudiat la carrera que et duia a un títol homologat i passar-te una pila d'anys exercint la professió, existies, anaves ben equivocat. Pel Ministeri i el Departament, ets una mena d'ésser fantasma: hi ets, t'usa, però no et reconeix l'existència entre els humans. Fins i tot parla de convocar places per a la teva especialitat, però segueixes sense existir.

  2. Ja existeixo. Ara, a estudiar! Segon error. Si bé després d'anys i panys, finalment han decidit atorgar-te la visibilitat, només tens un títol, res més. Quan, il·lús de tu, has pensat que ja n'hi havia prou i has decidit apuntar-te a una acadèmia per preparar les oposicions, t'adones que no hi ha temari per estudiar. "Com pot ser? No existia?" Sí, estimat amic, però no tens temari. Davant teu, queden uns mesos de conjectures, suposicions i endevinacions per configurar el que creus que serà el teu temari i començar a estudiar. Que això sí, el temps de què disposes, és el mateix que per les altres especialitats dotades de temari. O et creies especial?

  3. Surt l'esborrany. Estic salvat! Tercer error. Més il·lusionat que mai, t'aboques a l'estudi dels temes que figuren a l'esborrany del Ministeri pensant que, tot i que disposis de poc tems, tu pots aconseguir-ho. Dos mesos i mig més tard, t'adones de com n'arribes de ser de bleda. En la resolució definitiva, han eliminat dos temes de l'esborrany, n'hi han afegit dos més, i han canviat la majoria. "I ara què faig? Cremo els apunts inútils en forma de foguera de St. Joan?". Però tu ets dels que no es desanimen, i decideixes seguir endavant.

  4. Ara sí que sí. Ja s'ha publicat al BOE, ja és la definitiva. Quart error. Pensar que ja no te'n poden fer cap altra, perquè estàs a finals de març i queden només tres mesos per l'examen, ha estat la teva última badada. Faltava la paraula del Departament, que per això tenim transferides les competències! Llegeixes l'esborrany (és tot allò de que disposes a tres mesos per l'examen) i t'adones que les coses han canviat: de no ser ningú, ara ets l'especialitat de magisteri amb més temari: 28 temes en lloc de 25! No saps si muntar una festa per celebrar aquesta mena de supremacia o penjar-te del llum del menjador després de dinar (que val més morir tips que no amb gana): tres temes més! Truques, desesperat, a l'acadèmia: quan podràs tenir-los? Et diuen que t'ho prenguis amb calma, que fins que no surti el temari definitiu, no ho pensen publicar. Decideixes prendre-t'ho rient. Avui, definitivament, no penses estudiar ni una línia més. Aniràs al cine, de compres, o a fer el gos al sofà. Acabes de proclamar amb veu alta el teu nou lema: "cornut i pagar el beure, això sí que no!".

Espero que les meves paraules t'hagin servit de guia, oh! estimat desconegut. Si veus algun pertorvat cridant pel carrer: "només em faltava això!", no li tinguis en compte: és un mestre de primària opositor reaccionant a la última sotragada.

Apali, fins aviat!