dilluns, de febrer 17, 2014

De llibres i lletres. Recomanacions de llibres infantils.

Dissabte vam anar a la biblioteca.
Intentem anar-hi un parell de dissabtes al mes, i en sortim carregats d'un bon munt de llibres per a llegir a casa.
Abans, però, ens haurem instal·lat a la secció infantil -tristament despoblada sempre que hi anem- i haurem passat una bona estona fullejant, comentant i triant entre el munt de llibres i revistes que hi arriba a haver.
Les nenes gaudeixen molt d'aquestes visites i el sol fet de dir-los que hi anirem ja és tota una alegria.
La M. ha començat a "llegir" amb lletra de pal i, si abans ja li fascinaven els llibres -amb pocs mesos es quedava embadalida davant qualsevol conte de la seva edat- ara la meravella poder descobrir quina és la història que tenen amagada. La petita princesa encara és molt petita per a desxifrar lletres, però fascinada amb tanta varietat, et porta un llibre rere un altre per a que els li vagis llegint.*
Un cop hem passat una bona estona immersos entre aventures de colors, toca el moment de fer la tria definitiva que ens emportarem a casa. Aquesta tria està integrada per quatre grups de llibres (tot i que no sempre hi hagi llibres de cada grup):
  • llibres que trien les princeses. Aquí hi ha de tot, i intentem que passin un segon filtre nostre, tot i que acabem emportant-nos-en algun que no hauríem triat mai els adults.
  • llibres per a la petita princesa. Per a ampliar el vocabulari, o bé d'alguna temàtica propera a ella (deixar el xumet, anar al wàter i/o l'orinal, etc.)
  • llibres per a ser llegit per l'adult. Petites meravelles que acostuma a trobar l'A. -té una mena de sisè sentit per a descobrir llibres fantàstics- i que estan escrits en lletra d'impremta.
  • llibres per a la M. Escrits amb lletra de pal, de manera que ella pugui llegir-los, habitualment al ritme de 5 paraules la mama i 1 ella.
 Aquests viatges a la biblioteca ens han permès conèixer llibres meravellosos que ens ha fet pena haver de tornar i que t'agradaria poder recomanar a petits lectors i els seus pares.
Amb aquest esperit divulgador, començo una secció al blog destinada a donar-vos a conèixer els llibres que ens hem emportat aquesta setmana. A veure si us agraden!

Llibres triats per les princeses
  • Cyril Hahn, Bumba i Gorko, el cocodril.
  • Thierry Laval. Digues on és - una mena d'"On és Wally" molt entretingut.
Llibres per a la petita princesa (2 anys)
  • Liesbet Slegers. Mira quines cues. Amb solapes que es van canviant i vas veient diferents animals amb la cua que no els pertoca. Entretingut i a més, està amb lletra de pal, o sigui que podria estar al grup 4.
  • Isabelle Le Guay. Aprèn el nom dels animals. Vocabulari amb imatges de noms d'animals de granja, salvatges, ... També en lletra de pal! ;)
Llibres per a ser llegit per un adult
  • ? El tren. Vocabulari relatiu al tren, les estacions, etc. A casa en tenim un altre d'aquesta col·lecció ("Com? Què? Per què? Junior" de l'editorial Elfos) i a les nenes els encanten. Amb solapes.
  • Werner Holzwarth. La talpeta que volia saber qui li havia fet allò al cap. Un conte divertidíssim sobre caques d'animals. Tal qual. L'he llegit als meus alumnes de 2n i els ha encantat a l'hora que anaven dient: "Ecs!" (acabo de veure que hi ha algú que l'ha penjat escanejat a la xarxa).
  • Mario Ramos. Sóc el més fort! Conte sobre un llop fatxenda que es passeja pel bosc ventant-se de ser el més fort, guapo, etc. N'hem llegit també "Sóc el més guapo" i ens ha encantat a petits i grans.
Llibres en lletra de pal
  • Nicole Snitselaar i Coralie Saudo. Les marmotes fan vaga. Molt divertit. D'aquells llegits a dues veus (mama/M.)
  • Isabelle Carrier. La passejada de la Nina. Curiós i molt fàcil de llegir.
  • David Melling. En Bru necessita una abraçada. Mega-tendre. Estem pensant comprar-lo i tot de tant que ens ha agradat.
 
*Des d'aquí una abraçada a la bibliotecària curta de mires que ens va venir a cridar l'atenció perquè la petita (recordem que té 2 anys) expressava de tant en tant la seva fascinació amb "mira!" una mica massa fort pel seu gust. Fomentant la lectura infantil, sí senyor!